Składniki:
- 50 dkg filetów z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka dobrej tartej bulki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Oliwę wymieszać z solą, czarnym pieprzem i drobniutko posiekanym czosnkiem. Zamarynować mięso w przygotowanej mieszance, odstawić na 60 minut w chłodne miejsce. Tartą bułkę wymieszać z pieprzem kajeńskim i w mieszance tej panierować wyjęte z marynaty mięso. Tak przygotowane porcyjki mięsa ułożyć na blasze wysmarowanej oliwa i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut. Podawać z ulubionym sosem. Polecam, pychota.