Składniki:
-
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki serka waniliowego homogenizowanego
- 1 kostka margaryny
- 1 słoik marmolady
Składniki: 1 kg mąki 50 dag margaryny 5 dag drożdży szczypta soli cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 4 jajka powidła lub masa czekoladowa do nadziania rogalików Sposób przyrządzenia: Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka, 6 łyżek mąki i 2 łyżek cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki wsyp na stolnicy i z resztą cukru,…
Skład: 15 dag mąki 10 dag masła 6 dag migdałów 6 dag cukru Sposób przyrządzenia: Migdały obieramy i rozcieramy drobno. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, cienko wałkujemy i formujemy małe rogaliki. Ułożone na posypanej mąką blasze, pieczemy kilka minut w lekko rozgrzanym piekarniku (rogaliki mają być blade!). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem…
Skład: 3 szkl. mąki 25 dag masła 1 szkl. śmietany konfitury różane (może być tarta róża) cukier puder Sposób przyrządzenia: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i włożyć na ok. dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować na…