Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki miniaturki

Skład:
twarożek homogenizowany
masło
mąka
cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto z twarożku homogenizowanego, kostki masła, 2 i 1/2 szkl. mąki oraz łyżeczki cukru pudru. Po zagnieceniu ciasta i uformowaniu z niego zwartej, gładkiej kuli, schować ciasto, owinięte w foliowy woreczek, do na ok. dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawać małe kółka, np. szklanką lub kieliszkiem. W te kółka nakładać odrobinę konfitur. Składać kólka na pół i sklejać jego brzegi, i formować mały półksiężyc. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, uważając, aby nie przypiec maleńkich ciastek. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, choć ja tego nie robię, bo ciasteczka są pyszne i bez niego. Muszę jednak dodać, że lepiej robić je od razu z dwóch porcji, bo są pyszne.
Uwaga: Przygotowanie tych rogalików wymaga anielskiej cierpliwości ale warto się pomęczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *