Skład:
- Ponad 1/2 kg mąki
- 2 jajka (jedno do ciasta, a drugie do smarowania)
- 25 dag masła
- 1 szkl. zimnego mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 8 dag drożdży
- konfitury, np. wiśniowe
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć, dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wrzucić do zimnej wody (w oryginale przepisu tak właśnie jest, jednak w dzisiejszych czasach łatwiej skorzystać z lodówki i włożyć do niej ciasto na ok. 2 godziny). Po wypłynięciu ciasta (tzn. po wyjęciu z lodówki), podzielić je na części i każdą z nich cienko rozwałkować (kształt koła), pokroić na trójkąty, na których szerszym końcu nałożyć trochę konfitur. Zawinąć, rozpoczynając od szerszego końca trójkąta. Układać na blasze. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 180 st., ok. 10 – 20 minut (różnie, zależy od piekarnika).
1 comment for “Rogaliki wg przepisu Babci Niusi – mrożone”