Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pstrąg

Klopsy z pstrąga w orzechach

Składniki: • 1 kg filetów z pstrąga • 1 szkl. tartej bułki • 1 szkl. oleju • 2-3 jajka • sól • pieprz • 1-2 ząbki czosnku • 2 łyżki octu winnego • ½ szkl. białego wytrawnego wina • łyżeczka miodu • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Filety z pstrąga posiekać, wbić 2…

Wiemy co jemy – pstrąg tęczowy

Zbliżają się święta, Boże Narodzenie. Jak każe tradycja jednym z dań Wigilii jest danie rybne. Coraz częściej tradycyjnie podawanego karpia zastępuje na naszym stole inna ryba między innymi pstrąg, a dokładniej jedna z jego hodowlanych odmian, pstrąg tęczowy. Występowanie Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Sztucznie rozpowszechniona niemal do wszystkich krajów świata. Do Polski sprowadzona w…

Pstrąg pieczony z grzybami i pomidorami

Składniki: 2 duże pstrągi tęczowe 2 posiekane zielone cebulki ½ szklanki posiekanych grzybów ½ szklanki posiekanych pomidorów 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru 2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy 1/2 Szklanki posiekanej naci pietruszki lub kolendry Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, usunąć kręgosłup i…

Wigilijny pstrąg w sosie kaparowo cytrynowym

Składniki: 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć…