Składniki:
- 2 filety z pstrąga
- 2 cebule
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 cytryny
- 150 ml maślanki
- 3 łyżki tartej bułki
- kilka gałązek natki
- kilka liść sałaty
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety z pstrąga zalać maślanką i odstawić na 15 min.
W między czasie z 1 cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 2 pokroić na cząstki.
Następnie filety odsączyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki, które obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze skórką cytryny, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 min.
W między czasie posiekać drobno cebulę, którą zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgnieciony czosnek oraz posiekane orzechy, rodzynki i trzymać przez chwilę na ogniu podlewając odrobiną wody po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Miękką rybę ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem i udekorować kawałkami cytryny.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze