Składniki:
- • 1 l bulionu wołowego
• 1 szkl. żuru żytniego
• 1 szkl. kwasu z ogórków kiszonych
• 1 szkl. śmietany
• łyżka mąki
• majeranek
• 1-2 ząbki czosnku
• 400 g białej kiełbasy
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia, po czym dodać kiełbasę i czosnek, gotować do miękkości kiełbasy, wówczas kiełbasę wyjąć a do bulionu wlać żur i kwas ogórkowy.
Całość wymieszać i ponownie doprowadzić do zagotowania.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mąkę połączyć ze śmietaną i dodać do żuru, wymieszać i wrzucić jeszcze pokrojoną kiełbasę.
Na koniec posypać majerankiem i podgrzać.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze