Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek po staropolsku

Składniki:

    • 1 l bulionu wołowego
    • 1 szkl. żuru żytniego
    • 1 szkl. kwasu z ogórków kiszonych
    • 1 szkl. śmietany
    • łyżka mąki
    • majeranek
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 400 g białej kiełbasy
    • sól
    • pieprz

     

    Sposób wykonania:
    Bulion doprowadzić  do wrzenia, po czym dodać kiełbasę i czosnek, gotować do miękkości kiełbasy, wówczas kiełbasę wyjąć a do bulionu wlać żur i kwas ogórkowy.
    Całość wymieszać i ponownie doprowadzić do zagotowania.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie mąkę połączyć ze śmietaną i dodać do żuru, wymieszać i wrzucić jeszcze pokrojoną kiełbasę.
    Na koniec posypać majerankiem i podgrzać.

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *