Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Marynowane opieńki

Składniki: młode opieńki (6 litrowych słoi) 2 łyżki soli 10 łyżek octu spirytusowego 5 goździków 1 łyżka pieprzu ziarnistego 5 laurowych liści 5 ząbków  czosnku Sposób przyrządzenia: Grzyby obrać, przyciąć ogonki, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Grzyby ponownie zalać wodą tak aby je przykrywała, dodać wszystkie pozostałe składniki,  gotować 20 minut…

Paprykarz konserwowany

Składniki: 9 kg słodkiej papryki 3 kg pomidorów 50 dkg naci pietruszki Zalewa: 1 litr soku pomidorowego 2 dkg soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić w paski. Tak przygotowaną paprykę zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. W sterylnych…

Ogórki kwaszone w kapuście

Składniki: 10 kg kapusty 1 kg marchewki 3 kg  małych, twardych ogórków 10 dkg koszyczków kwiatowych kopru 2,5 dkg soli na 1 kg warzyw Sposób przyrządzenia: Marchew umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć w cienką słomkę. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z marchewką. Ogórki dokładnie umyć. W dużych słojach układać warstwami kapustę z marchewką, na niej warstwę…

Kapusta kiszona z dynią

Składniki: 4 główki kapusty 1 mała dynia ulubione zioła i przyprawy do smaku 2,5 dkg soli na 1 kg zakwaszanych warzyw Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć skórę i nasiona. Miąższ posypać cukrem, odstawić do momentu wydzielenia się soku. Kapustę cienko poszatkować, dodać zioła, przyprawy, sól, sok z dyni, wymieszać. Dynię pokroić w…

Kapusta kiszona z marchewką i papryką

Składniki: 10 kg białej kapusty 3 kg marchwi 2 kg czerwonej słodkiej papryki 1 bulwa selera 1 pęczek naci pietruszki 25 dkg soli liść laurowy, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, drobno pokroić nożem., Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce tak aby uzyskać cienkie „słomki” Natkę drobno posiekać.Paprykę obrać, oczyścić z nasion…