Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Kompot z pigwy na zimę

Składniki: owoce pigwy Zalewa: 1 litr wody 30 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, natychmiast zalewać wodą z dodatkiem soku cytrynowego aby owoce nie ciemniały. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać cukier. Przygotowaną pigwę przełożyć do sterylnych słoi, zalać gorąca wodą z cukrem, szczelnie zamknąć.…

Pigwa marynowana

Składniki: 50 dkg owoców pigwy 40 dkg cukru 2 szklanki wody 10 dkg papryki 2 łyżki octu spirytusowego 2 goździki 2 ziarna pieprzu szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Paprykę i pigwę ułożyć w sterylnym 1 l słoju. Wodę…

Konfitury z pigwy

Składniki: 1 kg owoców pigwy 40 dkg cukru 1 szklanka wody 1 laska wanilii lub aromat waniliowy 1 cytryna 5 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane owoce. Gotować 5 minut, odstawić przykryte na 12 godzin. Po…

Przyprawa warzywna konserwowana

Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg papryki 1 kg cebuli 2o dkg pietruszki 20 dkg naci pietruszki 20 dkg pasternaka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie umyć, osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. 3 pomidory zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować. Pozostałe składniki po oczyszczeniu skroić w drobną kosteczkę, dodać 1 kg soli, dokładnie…

Podgrzybki marynowane po ukraińsku

Składniki: 2 kg grzybów (maślaki, podgrzybki) 3 cebule 1 pęczek selera naciowego lub natki pietruszki 3 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 6 łyżek soli Zalewa: 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 łyżki wrzącej wody Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować…