Składniki:
- 2 kg grzybów (maślaki, podgrzybki)
- 3 cebule
- 1 pęczek selera naciowego lub natki pietruszki
- 3 czerwone papryki
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek soli
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki wrzącej wody
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą Cebulę i czosnek obrać, pokroić wg uznania. Paprykę oczyścić, pokroić podobnie jak czosnek i cebulę. Cebulę i paprykę blanszować wrzątkiem. Wszystkie składniki (bez grzybów) wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 2 minuty pod koniec dodając grzyby. Tak przygotowaną marynatę przekładać do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.