Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 50 dkg podgrzybków
- 1 łyżka smalcu
- 15 dkg słoniny
- liść laurowy, pieprz ziarnisty, jagody jałowca do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na połowę większe na 4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w plastry. Na dno grubościennego rondla ułożyć plastry słoniny, na nich warstwę mięsa, przyprawy i całość zakończyć grzybami wymieszanymi z cebulką i nacią pietruszki, wstępnie posolić, dodać smalec. Tak przygotowane mięso i grzyby dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. W czasie duszenia w miarę potrzeby podlewamy wodą lub czerwonym winem.