Składniki:
- 10 kg białej kapusty
- 3 kg marchwi
- 2 kg czerwonej słodkiej papryki
- 1 bulwa selera
- 1 pęczek naci pietruszki
- 25 dkg soli
- liść laurowy, czarny pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić, drobno pokroić nożem., Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce tak aby uzyskać cienkie „słomki” Natkę drobno posiekać.Paprykę obrać, oczyścić z nasion pokroić w paseczki. Wszystkie te składniki wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny. Przygotować sterylnie czyste słoje, nakładać do nich kapustę z dodatkami, do każdego dołożyć liść laurowy i pieprz ziarnisty. Zamykamy słoje. Po zakończeniu procesu fermentacji słoje pasteryzujemy 20 minut i szczelnie zamykamy. Polecam, pychota.