Składniki: 4 kg czerwonej kapusty 1 kg śliw Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego 25 dkg cukru 5 dkg soli 5 goździków czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cienko kapustę wymieszać ze śliwami i na 3 minuty zalać wrzątkiem. Blanszowaną kapustę i śliwy układać w sterylnych słojach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić…
Tag: przetwory
Przetwory domowe
Leczo konserwowane
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 3 kg pomidorów 3 kg marchewki 3 kg czerwonej papryki 1 kg kabaczków 1 kg bakłażana 1 duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oliwy 2/3 szklanki octu spirytusowego 3 łyżki soli 3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Bakłażany oczyścić, pokroić w pół plasterki, posolić, przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Marchew obrać, pokroić…
Przetwory domowe
Pomidory z czosnkiem konserwowane
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych twardych pomidorów 1 główka czosnku natka pietruszki Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Mniejsze przekroić na połowę, większe na ćwiartki.. W sterylnie czystych słojach układać pomidory, przekładać czosnkiem i gałązkami pietruszki. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do…
Przetwory domowe
Rokitnik i głóg w syropie konserwowany
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców rokitnika 50 dkg owoców głogu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce rokitnika i głogu dokładnie umyć. Głóg przekrawać na połowę i usuwać nasiona. W sterylnie czystym słoju układać warstwami rokitnik i głóg. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Wrzącym syropem zalać owoce w słojach, szczelnie…
Przetwory domowe
Buraki marynowane z chrzanem i śliwkami
by Maria • • 0 Comments
Składniki: buraki ćwikłowe śliwki korzeń chrzanu Marynata: 1 l wody 2 dkg soli 7 dkg cukru 10 goździków 10 ziaren pieprzu ½ szklanki octu 6% Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Przykryć i pozostawić do następnego dnia. Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub, co jest bardziej…