Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Przecier ze śliwek i jabłek

Składniki: 1 kg papierówek 1 kg renklod 20 dag cukru Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki po czym podlać je ¾ szkl. wody, dodać renklody i rozgotować. Następnie owoce przetrzeć przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować. Przecier przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelia

Konfitury z derenia

Składniki: 1 kg wydrylowanych owoców derenia 1 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz. Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z…

Jagodowa konfitura

Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny.  Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…

Jeżynowe konfitury

I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę – pyszne konfiturki i sok do herbatki. Składniki: • jeżyny 1 kg plus 3 garście • gruszki duże 2 sztuki • imbir świeży 2-4 plasterki • cukier 0,6-1 kg • skórka z cytryny z 1 owocu • sok z cytryny z 1 owocu Sposób…