Składniki: 1 kg papierówek 1 kg renklod 20 dag cukru Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki po czym podlać je ¾ szkl. wody, dodać renklody i rozgotować. Następnie owoce przetrzeć przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować. Przecier przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelia
Tag: przetwory
Konfitury
Konfitury z derenia
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wydrylowanych owoców derenia 1 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz. Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z…
Przetwory z ogórków
Sałatka z ogórków i papryki na zimę
by Ewelina B • • 0 Comments
Ja nie przepadam za sałatkami na zimę ale ta mi wyjątkowo posmakowała. Z podanej porcji wychodzi 21 słoiczków o pojemności 375 ml. Składniki: • ogórki małe 4 kg • cebula 1 kg • marchew 1 kg • papryka czerwona 1 kg • czosnek 1 główka • sól 3 łyżki Zalewa: • ocet 10% 1,5 szklanki…
Konfitury
Jagodowa konfitura
by Ewelina B • • 0 Comments
Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny. Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…
Konfitury
Jeżynowe konfitury
by Ewelina B • • 0 Comments
I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę – pyszne konfiturki i sok do herbatki. Składniki: • jeżyny 1 kg plus 3 garście • gruszki duże 2 sztuki • imbir świeży 2-4 plasterki • cukier 0,6-1 kg • skórka z cytryny z 1 owocu • sok z cytryny z 1 owocu Sposób…