Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Sok z winogron

Składniki: 2 kg winogron ½ l wody 10 dag cukru Sposób wykonania: Winogrona zemleć po czym zalać gorąca wodą, wówczas je przecedzić i wymieszać z cukrem. Następnie przelać do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Sok z czarnych jagód

Składniki: 2 kg czarnych jagód 12 dag cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem. Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Kompot z czerśni

Składniki: 1 kg czereśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować czereśnie. Następnie przełożyć czereśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Kompot z wiśni

Składniki: 1 kg wiśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować wiśnie. Następnie przełożyć wiśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Konfitury z aronii Eweliny

Smak lata w zimę, idealna do naleśników i racuszków a jaka zdrowa. Ja odlewam z tej konfitury jeszcze tak litr soku do butelki i mam na zimowe wieczory do herbatki. Składniki: • owoce aronii 1 kg • woda 1/2 litra • cukier 1 kg Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii przebrać, umyć. Obgotować 5 minut, odcedzić.…