Składniki:
- • 1 kg szczawiu
• 8-10 dag soli
Składniki: 8 kg kapusty 2 kg marchwi 1,5 kg buraków ćwikłowych 1 kg jabłek 15 dag soli Sposób wykonania: Obrane jabłka, marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach a kapustę drobno poszatkować. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Następnie układać w garnku mocno dociskając, przykryć talerzem i obciążyć. Gdy…
Składniki: 1 kg kapusty płaska łyżka soli Sposób wykonania: Kapustę bardzo drobno poszatkować po czy oprószyć ja solą i dokładnie wymieszać. Następnie układać kapustę w słoju mocno dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce szczelnie zamknięte. Gdy na powierzchni zacznie powstawać piana, zdjąć ją a w kapustę wbić kilka razy nóż i ponownie zamknąć. Kapustę należy odstawić…
Składniki: 30 dag jałowca ½ l octu – bazy z wodą Sposób wykonania: Owoce jałowca oczyścić po czym 10 rozgnieć a resztę pozostawić w całości. Następnie przełożyć owoce do karafki, wówczas zalać je octem i odstawić na kilka dni. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J
Składniki: jabłka cukier woda Sposób wykonania: Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych rozdrobnić po czym przełożyć do dużego słoja. W między czasie wodę zagotować z datkiem cukru ( na 1 l ok. półtorej łyżki cukru), odstawić do ostygnięcia. W między czasie jabłka zalać wodą i odstawić szczelnie przykryte w ciepłym pomieszczeniu. Po skończenie fermentacji, przecedzić przez…