Składniki truskawki 1 kg cukier żelujący 1 kg cukier 0,5 kg woda 0,5 szklanki Sposób przyrządzenia Truskawki należy pozbawić szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu się truskawek należy dodać cukier i cukier żelujący, wszystko dokładnie wymieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany, gorący…
Tag: przetwory
Przetwory domowe
Kompot z wiśni Ilony
by albetros • • 0 Comments
Składniki owoce wiśni 2 kg woda 1,5 litra cukier 5 łyżek Sposób przyrządzenia Wiśnie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie włożyć do słoików, tak, aby do wierzchu zostało około 2 cm. Wodę połączyć z cukrem i dokładnie wymieszać. Zalać powstałą mieszanką wiśnie w słoikach, dokładnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pasteryzować w garnku około…
Przetwory z ogórków
Ogórki korniszonki
by albertos • • 0 Comments
Składniki ogórki 2 kg sól 1 łyżka woda zimna 1 litr cukier 10 dag ocet 0,5 szklanki gorczyca 2 łyżki koper 2 gałązki ziele angielskie 10 sztuk pieprz 10 ziaren cebula 20 plasterków marchewka 2 sztuki Sposób przyrządzenia Do słoika wypełnionego małymi ogórkami wkładamy liść laurowy, koper, parę ziaren gorczycy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, 2…
Przetwory domowe
Galaretka żurawinowa
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. żurawin 3 szkl. wody skórka z cytryny łyżka białego rumu 2 szkl. cukru łyżka żelatyny wanilia Sposób wykonania; Żurawiny zalać wodą z dodatkiem cukru, pokrojonej winili i skórki cytryny, ugotować. Następnie żurawinę przecedzić i dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody oraz 1 łyżkę białego wina. Całość wymieszać i gotować…
Przetwory domowe
Przecier z jabłek, czarnego bzu i dyni
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: 2 kg jabłek 2 szkl. przecieru z czarnego bzu 2 szkl. przecieru z dyni cukier Sposób wykonania: Jabłka rozgotować z bardzo małej ilości wody po czym przetrzeć je przez sito. Następnie dodać do nich przecier z czarnego bzu i przecier z dyni. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Przecier przełożyć do słoików,…