Składniki: 400 g agrestu 2 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Z wody i cukru ugotować syrop po czym wrzucić do niego owoce. Doprowadzić do wrzenia po czym smażyć na wolnym ogniu.
Tag: przetwory
Dżemy
Dżem z pigwy Kamila
by Kamila Drozd • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg pigwy • 1 1/5 kg cukru • 2 g kwasku cytrynowego • 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Obrane owoce, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w drobne cząstki, które zalać wodą i gotować około 30 minut. Po tym czasie rozgnieść je i wymieszać z cukrem i smażyć na małym ogniu. Pod koniec…
Dżemy
Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek
by Danuta Żurek • • 0 Comments
Przetwory z ogórków
Ogórki w musztardzie Gabrysi
by Gabrysia Żak • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg małych ogórków • 2 cebule • łyżka kopru • ½ łyżki octu10% • 4 łyżki cukru • 300 g musztardy • 1 liść laurowy • ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Cebule razem z koprem posiekać po czym wymieszać z musztardą. Dodać jeszcze ocet, pieprz oraz rozdrobniony liść laurowy. Całość wymieszać i…