Składniki: 400 g poziomek 3 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody odrobina spirytusu Sposób wykonania: Poziomki zasypać je 1 szklanką cukru i skropić spirytusem po czym wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z wody i cukru przyrządzić syrop do którego włożyć owoce. Całość wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. W trakcie zdejmować…
Tag: przetwory
Powidła
Powidła ze śliwek
by Emilia Przybyła • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek 800 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki zalać ½ szkl., wody i je rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać cukier, Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Odstawić na 48 godzin gdy na wierzchu pojawi się skorupka, wówczas zakręcić…
Powidła
Powidła z moreli
by Amelia Graczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 500 g cukru Sposób wykonania: Z czyszczonych moreli usunąć pestki po czym wrzucić je na patelni i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu do momentu aż objętość zredukuje się do połowy. Następnie wsypać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Powidła
Powidła z arbuza z nektarynkami
by Kaja Krzyżanowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miąższu z arbuza 2 nektarynki sok z 2 cytryn 1 kg cukru 25 g zeatyny ¼ zkl. wódki Sposób wykonania: Nektarynki zalać wrzątkiem po czym je obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zalać je wódką oraz sokiem z cytryny i posypać cukrem oraz żelatyną. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu…