Składniki: 1 kg mirabelek 1 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Każdą mirabelkę nakłuć widelcem po czym zasypać je połową cukru. Następnie z wody i cukru ugotować syrop do którego wrzucić owoce i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie delikatnie mieszając smażyć na wolnym ogniu. Na koniec przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Tag: przetwory
Dżemy
Dżem z jabłek i wiśni
by Henryk Cebula • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wiśni 1 kg jabłek 11/4 cukru Sposób wykonania: Z jabłek usunąć gniazda nasienne, zalać je niewielką ilością wody i rozgotować po czym przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, zasypać ½ kg cukru i doprowadzić do wrzenia. W między czasie wydrylowane wiśnie zasypać resztą cukru i odstawić aby puściły sok, wówczas dodać je…
Dżemy
Dżem truskawkowy Agi
by Agnieszka Kisiel • • 0 Comments
Dżemy
Dżem z cytrusów
by Zuzanna Dąbek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfrutów 1 kg cytryn 2 kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze, cytryny i grejpfruty obrać ze skórki pokroić w paseczki. Wrzucić owoce do garnka razem z połową startych skórek. Zasypać je cukrem i trzymać na malutkim ogniu około 60 – 70 minut. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zakręcić i…
Przetwory domowe
Świeże pomidory w słoiku
by Judyta Wojtczak • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pomidorów po 2 łyżki spirytusu na każdy słoik Sposób wykonania: Pomidory dokładnie umyć po czym układać je warstwami w słoikach. Następnie do każdego słoika wlać po 2 łyżki spirytusu, podpalić. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem i szczelnie zakręcić.