Składniki: 2 kg ogórków 200 g białego chleba 1,5 l wody 3 łyżki soli Sposób wykonania: Na dnie beczułki ułożyć chleb na nim pionowo ułożyć ogórki. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i zalać nią ogórki. Przykryć, obciążyć i odstawić na 2-3 dni.
Tag: przetwory
Konfitury
Konfitury z winogron Kasi
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 800 g winogron 7-8 szkl. cukru 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Z winogron usunąć ziarenka po czym zasypać je połową cukru i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z reszty cukru i wody ugotować syrop d o którego dodać owoce. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu.
Przetwory domowe
Kompot z agrestu Anny
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 800 g agrestu ½ szkl. cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczony agrest zalać wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować i odcedzić. Z wody i cukru przyrządzić syrop i dodać do niego agrest. Całość wymieszać i 2 razy zagotować.
Przetwory domowe
Marynowane buraki
by Gosia Gąsior • • 0 Comments
Przetwory domowe
Marynowany kalafior
by Janina Zaręba • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kalafiora Zalewa: 2 ¼ l wody ¾ szkl. soli 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym ciasno ułożyć je słoikach. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli po czym zdjąć z ognia i wymieszać z octem. Powstałą zalewą zalać kalafiory. Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze…