Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Konfitury z winogron Kasi

Składniki: 800 g winogron 7-8 szkl. cukru 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Z winogron usunąć ziarenka po czym zasypać je połową cukru i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z reszty cukru i wody ugotować syrop d o którego dodać owoce. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu.

Marynowany kalafior

Składniki: 5 kg kalafiora Zalewa: 2 ¼ l wody ¾ szkl. soli 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym ciasno ułożyć je słoikach. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli po czym zdjąć z ognia i wymieszać z octem. Powstałą zalewą zalać kalafiory. Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze…