Składniki:
- 2 kg jabłek
- ½ szkl. wody
Składniki: 1 kg borówek 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia…
Składniki: 3 kg pomidorów 2 główki czosnku 2 ostre czerwone papryki 10 słodkich papryk 1 szkl. cukru 2 łyżki soli 3 łyżki oleju łyżka octu 10% Sposób wykonania: Pomidory oraz oba rodzaje papryk zemleć w maszynce po czym dodać do nich olej, cukier oraz sól. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 15-20 minut. Po…
Składniki: 6 kg pomidorów 150 g kopru 60 g korzenia chrzanu 100 g liści czarnych porzeczek 2-3 ostre papryki 7, 5 l zalewy ( na 940 ml wody 60 g soli) Sposób wykonania: Umyte pomidory ułożyć w kamionkowym naczyniu ( jeśli ktoś go nie posiada może być to emaliowane naczynie) przeplatając je liśćmi porzeczki, koprem…