Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Kiszona kapusta z marchewką, papryką, jabłkami i cebulą Iwony

Składniki: 3 kg białej kapusty 30 dkg papryki czerwonej 30 dkg marchewki 30 dkg kwaśnych jabłek 3 duże cebule 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, marchewkę  umyć  i razem z obranymi jabłkami  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę oczyścić…

Kiszona czerwona kapusta z jabłkami Iwony

Składniki: 3 kg czerwonej kapusty ½ kg kwaśnych jabłek 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, i przemieszać. W wyparzonym glinianym garnku układać kapustę i ubijać, aż wystąpi sok. Przykryć ściereczką, ułożyć talerzyk i docisnąć czystym wyparzonym niekruszącym się kamieniem, całość …

Dynia w brandy  Iwony

Składniki: 1 mała dynia około 1 kg 3 cytryny 20 dkg cukru 1 duży kieliszek brandy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę  około2-3 cm, gotować na małym ogniu 15 minut. Cytryny umyć, sparzyć i otrzeć ze skórki, jedną pokroić w kostkę, z pozostałych wycisnąć  sok, dodać do…

Marmolada z papryki- Iwony

Składniki: 3 kg mięsistej czerwonej papryki 2 kg cukru otarta skórka i sok  z 4 cytryn Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu stale mieszając, po 10 minutach dodać sok i otartą skórkę  z cytryny, nadal gotować, aż  masa zgęstnieje. Przełożyć  do umytych…