Składniki: 6 kg pomidorów 6 ząbków czosnku ½ kg winogron ocet winny sól do smaku cukier do smaku szczypta gałki muszkatołowej 20 goździków pieprz do smaku przyprawa curry Sposób przyrządzenia: Pomidory i winogrona dokładnie umyć, pomidory przekroić na połówki i zagotować stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Zmiażdżyć czosnek, goździki i zawinąć w gazę, dodać do…
Tag: przetwory
Listy
Grzybki marynowane Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: grzyby/ podgrzybki, prawdziwki, maślaki, rydze/ Marynata: 1 litr octu 5% sól do smaku ½ łyżki przypraw/ pieprz, ziele angielskie, liście laurowe / 1 cebulka pokrojona w półplasterki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić z piasku i starannie wypłukać, wrzucić do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cebulki i zagotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć ,…
Listy
Solone grzyby -Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grzybów / maślaki / 15 dkg soli / dodatkowo 5 dkg do obgotowania / Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i obgotować w litrze osolonej wody około 5 minut. Wyjąć i osączyć na sicie, ostudzić i układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując solą. Powierzchnię grzybów posypać solą, zakryć talerzem i i obciążyć wyparzonym nie…
Listy
Dynia w occie Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałej nie twardej dyni ½ litra octu do marynat 6 % 25 dkg cukru goździki kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę około 2-3 cm, lekko obgotować w wodzie i wyjąć. Z octu i cukru zagotować zalewę. Cukier zalać ¼ szklanki wody, dodać ocet. Zagotować…
Listy
Botwina w butelkach- Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: botwina sól do smaku kwasek cytrynowy pęczek posiekanego drobno koperku Sposób przyrządzenia: Botwinę dokładnie umyć, osączyć na sicie i drobno pokroić, oprószyć kwaskiem cytrynowym, posolić do smaku, dodać drobno posiekany koperek i zagotować. Gorącą botwinę nakładać do umytych i wyparzonych butelek / ½ litra /. Butelki przełożyć do garnka wlać wodę do ¾ wysokości…