Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia w occie  Iwony

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej nie twardej dyni
  • ½ litra octu do marynat 6 %
  • 25 dkg cukru
  • goździki
  • kawałek cynamonu

    Sposób przyrządzenia:

    Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę około 2-3 cm, lekko obgotować w wodzie i wyjąć. Z octu i cukru zagotować zalewę. Cukier zalać ¼ szklanki wody, dodać ocet. Zagotować syrop i do wrzącego dodać dynię. Zagotować raz i odstawić  do następnego dnia. Powtórzyć  tak prze 3 dni. Na trzeci dzień zagotować dynię w syropie, ostudzić. Dynię przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić wieczka i gotować w garnku około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *