Składniki:
- szczaw
- sól do smaku
Składniki: 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek ¼ litra octu do marynat 25 dkg cukru kilka goździków kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osączyć na sicie, nakłuć każdą śliwkę ostrym patyczkiem i ułożyć w słoju. Zagotować ¾ litra wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę i ponownie…
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem jest wtedy , gdy przeniesiona…