Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Śliwki w occie  Iwony

Składniki: 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek ¼ litra octu do marynat 25 dkg cukru kilka goździków kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osączyć na sicie, nakłuć każdą śliwkę ostrym patyczkiem i ułożyć  w słoju. Zagotować ¾ litra wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę i ponownie…

Dżem z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować  na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem  jest wtedy , gdy przeniesiona…