Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Surowy przecier z truskawek, poziomek, jagód i soku z malin- Iwony

Składniki: 1 litr przecieru z owoców 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osączyć na sicie / z truskawek oberwać szypułki, poziomki i truskawki zmiksować, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok/, dodać odpowiednią ilość cukru i tak przygotowany przecier przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka. Gotowe słoiczki przełożyć do…

Surowy przecier z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać,  aż  cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć  słoiczki  w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…

Kwaszona papryka

Składniki: 1 kg papryki czosnek chrzan koper Zalewa: na 1 l wody 4 dag soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na szerokie paski usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w słoiku, przekładając ząbkami czosnku, starym chrzanem i łodygami kopru. Następnie zagotować zalewę z wody i soli i zalać nią paprykę.

Aromatyczna cebula w marynacie

Składniki:

  • 1 kg cebulek
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koper

    Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 5 dag soli
  • 5 dag cukru
  • 1 szkl. octu 10 %

Sposób wykonania:

  1. Obrane cebulki sparzyć wrzątkiem, po czym przelać je zimną woda i ułożyć w słoikach.
    Dodać do każdego ziarenka pieprzu, ziela, liść laurowy oraz koper.
    Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu.
    Gorącą zalewą zalać cebulę.
    Słoiki zamknąć i pasteryzować  około 25 minut.