Składniki:
- 3 kg małych buraków
- 1 l wody
- ½ szkl octu 10%
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Składniki: 1 kg owoców róży 1,5 l wody cukier Sposób wykonania: Owoce wrzucić do garnka i zalać 1 l wody. Podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia około 20 minut. Po tym czasie zlać płyn i wlać ½ l czystej wody i ponownie podgrzewać około 20 minut. Ponownie zlać płyn i wymieszać…
Składniki: 75 dag żurawin 75 dag dyni 75 dag cukru Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieć widelcem po czym zasypać je cukrem i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie dynię obrać i zetrzeć na tarce i dodać do żurawin. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwile gotować, aż dynia stanie się szklista. Gotowy dżem przełożyć do…
Składniki: 1 kg śliwek 50 dag cukru odrobina kwasku cytrynowego 0,5 l wody Sposób wykonania: Ze śliwek wydrążyć pestki po czym połówki wrzucić do słoika. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.