Składniki:
- 1 kg wydrążonych wiśni
- 1 kg cukru
Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, wydrylować pestki. Z 2 szklanek wody i 1 kg cukru przygotować syrop, zagotować do momentu , aż się rozpuści cukier. Na wrzący syrop wrzucić owoce i gotować około ½ godziny na słabym ogniu. W czasie gotowania potrząsać garnkiem, a powstającą pianę usunąć łyżką cedzakową, odstawić do następnego dnia. Ponownie smażyć , aż owoce staną się szkliste. Tak przygotowaną konfiturę przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków. Przełożyć do garnka z wodą i zagotować około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.