Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta Iwony

Składniki:

  • 5 kg kapusty białej
  • 10 dkg soli
  • 1 opakowanie kminku
  • 2-3 duże marchewki
  • 2-3 kwaśne  jabłka


 

Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić, poszatkować , marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki posolić, dodać kminek i dokładnie wymieszać. W wyparzonym kamiennym garnku  położyć jabłka, układać warstwami kapustę i ubijać, aż wystąpi sok. Po wypełnieniu garnka, przykryć czystym płótnem, położyć talerz i przycisnąć czystym wyparzonym niekruszącym się kamieniem. Całość przykryć  czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *