Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia w brandy  Iwony

Składniki:

  • 1 mała dynia około 1 kg
  • 3 cytryny
  • 20 dkg cukru
  • 1 duży kieliszek brandy
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę  około2-3 cm, gotować na małym ogniu 15 minut. Cytryny umyć, sparzyć i otrzeć ze skórki, jedną pokroić w kostkę, z pozostałych wycisnąć  sok, dodać do dyni, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować ,aż dynia się rozgotuje, stale mieszając, dodać brandy, dokładnie wymieszać i gorące przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, ustawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *