Składniki: 4 kg włoskiej kapusty 6 kwaśnych jabłek 5 kolorowych papryk 4 pokruszone listki laurowe po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku Sposób przyrządzenia: Paprykę i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać…
Tag: przetwory
Listy
Kiszona kapusta z czerwonymi buraczkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonych buraczków 2 łyżki kminku 3-4 pokruszone listki laurowe Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować, Buraczki umyć, obrać, i drobno poszatkować. Całość dokładnie wymieszać. Układać w słojach warstwami przesypując solą ,kminkiem i pokruszonymi listkami laurowymi. Ubijać tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, przenieść…
Listy
Kiszona kapusta z grzybkami
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 kg białej kapusty 8 dużych kwaśnych jabłek ½ k grzybków / gąsek/ 10 dkg soli nasiona jałowca i kopru wg/ uznania Sposób przyrządzenia: Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć na 10 minut do lekko osolonego wrzątku. Wyjąć osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kapustę oczyścić i poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne…
Listy
Kwaszona kapusta z kwaszonymi ogórkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg białej kapusty 4 strąki czerwonej papryki ½ kg kwaszonych ogórków łyżeczki kminku 6 cebul średniej wielkości łyżki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W…
Listy
Ogórki kwaszone w butelkach Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 5 kg ogórków 10 szklanek wody 10 dkg soli koper, czosnek wg /uznania Sposób przyrządzenia: Przygotować butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej. Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać. Butelki napełnić ogórkami, do każdej butelki, dodać czosnek i koper wg uznania. Z wody i soli przygotować zalewę. Zalać ogórki i nałożyć zakrętki, dokładnie zakręcić i odstawić…