Składniki:
- 3 kg białej kapusty
- 4 strąki czerwonej papryki
- ½ kg kwaszonych ogórków
- łyżeczki kminku
- 6 cebul średniej wielkości
- łyżki ziaren gorczycy
Sposób przyrządzenia:
Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W wyparzonym glinianym garnku układać kapustę i ubijać ,aż pokaże się sok, przykryć wyparzonym talerzykiem, pozostawić w ciepłym miejscu, po 3 dniach przenieść do chłodnego pomieszczenia, zdejmować piane i przebijać drewnianą łyżką do dna ,aż zakończy się fermentacja. Można przełożyć do wyparzonych słoików. Kapustę można wtedy od razu wykorzystać jako surówkę.