Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwaszona kapusta z kwaszonymi ogórkami Iwony

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 4 strąki czerwonej papryki
  • ½ kg kwaszonych ogórków
  • łyżeczki kminku
  • 6 cebul  średniej wielkości
  • łyżki ziaren gorczycy

    Sposób przyrządzenia:
    Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać  pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W wyparzonym glinianym garnku  układać kapustę  i ubijać ,aż pokaże się sok, przykryć  wyparzonym talerzykiem, pozostawić w ciepłym miejscu, po 3 dniach przenieść do chłodnego pomieszczenia, zdejmować piane i przebijać drewnianą łyżką do dna ,aż zakończy się fermentacja. Można przełożyć do wyparzonych słoików. Kapustę  można wtedy od razu wykorzystać jako surówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *