Składniki:
- 4 kg białej kapusty
- 8 dużych kwaśnych jabłek
- ½ k grzybków / gąsek/
- 10 dkg soli
- nasiona jałowca i kopru wg/ uznania
Sposób przyrządzenia:
Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć na 10 minut do lekko osolonego wrzątku. Wyjąć osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kapustę oczyścić i poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posolić, dodać przyprawy. Układać w dużych słojach, każdą warstwę ubijać tłuczkiem, dobrze ugnieść i przykryć wyparzonym talerzykiem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Przez kilka dni zbierać pianę. Po zakończonej fermentacji kapustę przełożyć do mniejszych wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczkami i odstawić. Znakomita surówka na zimowe dni.