Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta z grzybkami

Składniki:

  • 4 kg białej kapusty
  • 8 dużych kwaśnych jabłek
  • ½ k grzybków / gąsek/
  • 10 dkg soli
  • nasiona jałowca i kopru wg/ uznania


    Sposób przyrządzenia:

    Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć  na 10 minut do lekko osolonego  wrzątku. Wyjąć osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kapustę oczyścić i  poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posolić, dodać przyprawy. Układać w dużych słojach, każdą warstwę ubijać tłuczkiem, dobrze ugnieść i przykryć wyparzonym talerzykiem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Przez kilka dni zbierać  pianę. Po zakończonej fermentacji kapustę przełożyć do mniejszych wyparzonych  słoiczków, zakręcić wieczkami i odstawić. Znakomita surówka na zimowe dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *