Składniki: 3 kg obranych ogórków 6 łyżek soli 5% ocet Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry, posolić i zostawić do następnego dnia. Po 24 godzinach odcedzić, włożyć do wyparzonego naczynia kamionkowego i zalać gorącym octem, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczkami i słoiczki odwrócić do góry dnem. Podawać do sałatek i…
Tag: przetwory
Listy
Marynata z dyni Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Solone cytryny o goździkowym aromacie Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 cytryny 4 goździki 1 liść laurowy 8 łyżek gruboziarnistej soli Sposób przyrządzenia: 3 cytryny sparzyć wrzątkiem, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć przez 3 dni, co 12 godzin zmieniając wodę. Wyjąć z wody i naciąć głęboko na krzyż nie do końca, rozchylić cząstki i wsypać pomiędzy po 2 łyżki soli,…
Listy
Kiszone pomidory jako dodatek do surówek Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg podłużnych bezpestkowych pomidorów 10 dkg soli gruboziarnistej na litr wody ½ szklanki świeżych liści estragonu 3 łyżki nasion kopru 1 łyżka przyprawy chili 2 laurowe listki szczypta kolendry 1 główka czosnku 6 litrów wody źródlanej kilka liści z czarnej porzeczki i wiśni Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć.6 litrów wody zagotować z 60…
Listy
Kiszona czerwona kapusta z porami i jabłkiem Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 kg czerwonej kapusty 8 dużych kwaśnych jabłek 2 duże pory / białe części / 6 dkg soli 1 łyżeczka kminku 7 zmiażdżonych goździków 7 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w cieniutkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie…