Składniki:
- 1 kg korzeni chrzanu
- 50 ml octu 10 proc
- sól
- cukier do smaku
Składniki: 1 kg pomidorów 3 czerwone cebule 25 dag ostrej papryki 3 ząbki czosnku 0,1 l wytrawnego czerwonego wina sól pieprz cukier Sposób wykonania: Pomidory, paprykę oraz cebulę ułożyć na blasze i piec w piekarniku do miękkości po czym zemleć je w maszynce. Wówczas dodać posiekany czosnek oraz wino. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do…
Składniki: 4 kg cukinii 1 kg marchwi 20 dkg cebuli 4 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty zalewa: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać solą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie marchew zetrzeć na tarce…
Składniki: 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 litr 5% octu kilka goździków cynamon w kawałku Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do zagotowanego octu z cukrem, goździkami i cynamonem, gotować do miękkości i szklistości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka i odwrócić do góry dnem. Podawać…
Składniki: 1 kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 kg cebuli 1 ½ szklanki octu 6% 25 dkg cukru 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, pokroić w plastry, posolić i zostawić do następnego dnia. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i posolić oddzielnie i też pozostawić do następnego…