Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z zielonych pomidorów Iwony

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • 1 kg cebuli
  • 1 ½  szklanki octu 6%
  • 25 dkg cukru
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

    Sposób przyrządzenia:

    Pomidory  umyć, pokroić w plastry, posolić i zostawić do następnego dnia. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i posolić oddzielnie i też pozostawić do następnego dnia. Po 24 godzinach  odcisnąć sok z pomidorów i cebuli. Ocet zagotować, włożyć pomidory i cebulę, gotować kilka minut. Przełożyć do wyparzonych  słoiczków, zakręcić wieczka i odwrócić do góry dnem. Podawać do zimnych zakąsek, kanapek, lub jako składnik do sałatek warzywnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *