Składniki:
- 1 kg moreli bez pestek
- 70 dag cukru
- 100 ml wody
Składniki: 4 filiżanki borówek 3 filiżanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: 1 filiżankę borówek przetrzeć przez sito i ponownie dodać do reszty poziomek. Trzymać na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać sok z cytryny oraz cukier, wymieszać i nadal gotować przez jakieś 20 minut. Na koniec…
Składniki: 1/2 kg agrestu (raczej kwaśnego, nie całkiem dojrzałego) 20 dag cukru 1/4 szklanki wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia, gdy powstanie syrop wrzucić do niego agrest i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż dżem stanie się szklisty. Wówczas przełożyć dżem do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Składniki: 1,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 70 dag cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1 litr wody z dodatkiem kwasu cytrynowego doprowadzić do wrzenia po cym odstawić do ostygnięcia, wówczas zalać dynię i odstawić pod przykryciem na całą noc. Na drugi dzień zalewę zlać i dodać do niej…