Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 1 laska wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze pokrojoną wanilię i smażyć na małym ogniu około 25 minut. Zdjąć wytworzoną w trakcie smażenia pianę i przełożyć do słoików.
Tag: przetwory
Listy
Dżem z kiwi
by Ola Maj • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców kiwi 60 dag cukru 3 łyżki soku z cytryny kilkanaście pestek cytrusów Sposób wykonania: Kiwi cieniutko obrać, drobno pokroić i zmiksować z 1/5 szklanki wody, w której przez kilka godzin moczyły się pestki z jednej cytryny lub pomarańczy (pestki cytrusów są bogate w pektyny). Wlać przecier do garnka, wsypać cukier…
Listy
Dżem z cukinii zagęszczany galaretką
by Danuta Urbanowicz • • 0 Comments
Składniki: 5 kg cukinii 2 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe 5 łyżeczek kwasku cytrynowego 1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy Sposób wykonania: Obraną cukinię pokroić przekroić na pół, jedną cześć pokroić w kostkę a druga zetrzeć na tarce po czym smażyć razem aż całość zgęstnieje. Wówczas dodać cukier, galaretki, kwasek oraz olejek. Całość dokładnie wymieszać i…
Listy
Dżem z agrestu na syropie
by Lidia Zdunek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg agrestu 1 kg cukru 3/4 szkl wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić agrest. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie konsystencja dżemu. Przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.