Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z kiwi

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców kiwi
  • 60 dag cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilkanaście pestek cytrusów

    Sposób wykonania:

    1. Kiwi cieniutko obrać, drobno pokroić i zmiksować z 1/5 szklanki wody, w której przez kilka godzin moczyły się pestki z jednej cytryny lub pomarańczy (pestki cytrusów są bogate w pektyny). Wlać przecier do garnka, wsypać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować, kilka razy mieszając, aż pulpa owocowa nabierze szklistości. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych słoiczków, szczelnie zakręcić i ostudzić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *