Składniki: 4 kg ogórków ziarnisty czarny pieprz gorczyca Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki cukru ½ szklanki octu 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry, ułoży w umytych i wyparzonych słoiczkach, do każdego dodać po 3-4 ziarenka pieprzu. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować, wystudzić i zalać ogórki. Pasteryzować 5…
Tag: przetwory
Listy
Pyszna domowa papryka w zalewie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 kg papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szklanki octu 10% 2 opakowania gorczycy 14 szklanek wody 40 ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki cukru 40 goździków 20 liści laurowych 4 czubate łyżki soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w pasy. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę i cebulę ciasno ułożyć …
Listy
Dżem mandarynkowo-morelowy
by Ewa Kobus • • 0 Comments
Listy
Dżem jagodowy
by Marzena Piechota • • 0 Comments
Składniki: 35 dag jagód (czarnych) 10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.