Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Papryka na grecki sposób

Składniki: 2 kg czerwonej i żółtej  papryki / około 15 sztuk/ 8 ząbków czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek przyprawa typu Vegeta do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, sparzyć, usunąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, wyłożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić do…

Kolorowa sałatka z porów z warzywami i orzechami

Składniki: 2 marchewki 2 cebule 25 dkg czerwonych rzodkiewek 1 kg porów/ białe części/ 3 ząbki  czosnku 1 łyżeczka chili 3 łyżki soli 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżką  octu winnego Sposób przyrządzenia: Pory czyścić, umyć  i pokroić w plastry. Marchewkę  umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć, oczyścić…

Fasolka szparagowa w zalewie z bobem

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej pęczek koperku kilka gałązek cząbru łyżka gorczycy 2-3 zielone papryki 2 kg bobu kilka liści kapusty 3 łyżeczki soli 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.  W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę…

Domowy keczup z cukinii

Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze / około 3 kg/ 1 kg cebuli 1 kg cukru 2 szklanki octu 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka mielonego czarnego  pieprzu 2 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Cukinię  umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać  i  razem z cukinią pokroić w drobniutką kosteczkę, zmiksować.…

Kolorowa sałatka z kapusty

Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg kolorowej papryki 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki 10% octu 2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 4 łyżki ziołowego pieprzu 4 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, wykroić głąb i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę  umyć usunąć gniazda nasienne …