Składniki:
- 2 kg kapusty
- 1 kg cebuli
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 kg marchewki
Zalewa:
- 2 szklanki 10% octu
- 2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki ziołowego pieprzu
- 4 łyżki soli
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić, wykroić głąb i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Składniki zalewy wymieszać i zalać warzywa, odstawić na 12 godzin. Gotować chwilkę i włożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować około 10-15 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.