Składniki:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 25 dkg czerwonych rzodkiewek
- 1 kg porów/ białe części/
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 3 łyżki soli
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżką octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Pory czyścić, umyć i pokroić w plastry. Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać . Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać z solą, orzechami, octem i chili, przełożyć do wyparzonych umytych słoiczków, pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.