Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Babcine ogórki  przepis Iwony

Składniki: 7 kg ogórków młoda nieduża marchewka czosnek i koper  wg/ uznania listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Zalewa: ¾ litra octu 2 ½ litra wody 1 ½ szklanki cukru ¼ szklanki soli Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoiczków włożyć, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i dokładnie umyte ogórki. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować…

Kolorowy warzywny słoik na zimę Iwony

Składniki: 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki ½ kg cebuli 1 kg ogórków 1 kalafior 8 ząbków czosnku ½ kg żółtej fasolki szparagowej Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 ½  litra wody 2 ½ łyżki soli przyprawa do ogórków konserwowych Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoików układać warstwami plastry marchewki, ogórka,…

Cukinia w sosie pomidorowym- Iwony

Składniki: 2 duże cukinie około 3-4 kg 1 ½ kg cebuli 1 ½ szklanki octu 1 ½ kg czerwonej papryki 4 słoiczki koncentratu pomidorowego sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra przyprawa curry, bazylia i przyprawa do spaghetti / po 1 łyżce / ½ szklanki  cukru Zalewa: ¾ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Cukinię, paprykę umyć,…

Buraczki na zimę-Iwony

Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć  do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.

Zimowa sałatka z warzyw-Iwony

Składniki: 1 kg  ogórków 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg jabłek papierówek/ kwaśne / 1 kg cebuli 3 czerwone papryki Zalewa: ¾ szklanki octu 10% 3 łyżki cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 5 płaskich łyżek soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, pomidory pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda…