Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 kg marchewki
- 1 kg pomidorów
- 1 kg jabłek papierówek/ kwaśne /
- 1 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
Zalewa:
- ¾ szklanki octu 10%
- 3 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 5 płaskich łyżek soli
Sposób przyrządzenia:
Pomidory i paprykę umyć, pomidory pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę. Marchew i ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki. Jabłka i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować . W wyparzonych słoikach ułożyć warstwami warzywa i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować około 15 minut.