Składniki:
- 2 duże cukinie około 3-4 kg
- 1 ½ kg cebuli
- 1 ½ szklanki octu
- 1 ½ kg czerwonej papryki
- 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
- sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra
- przyprawa curry, bazylia i przyprawa do spaghetti / po 1 łyżce /
- ½ szklanki cukru
Zalewa:
- ¾ szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Cukinię, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cebulę obrać i też pokroić w kostkę, doprawić cukrem i odstawić na 12 godzin, odcedzić. Z cukru i octu przygotować zalewę, dodać do warzyw i wymieszać, gotować około20 minut, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawami, jeszcze przez moment gotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 10 minut.