Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia w sosie pomidorowym- Iwony

Składniki:

  • 2 duże cukinie około 3-4 kg
  • 1 ½ kg cebuli
  • 1 ½ szklanki octu
  • 1 ½ kg czerwonej papryki
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra
  • przyprawa curry, bazylia i przyprawa do spaghetti / po 1 łyżce /
  • ½ szklanki  cukru

    Zalewa:

  • ¾ szklanki cukru

    Sposób przyrządzenia:

    Cukinię, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cebulę obrać i też pokroić  w kostkę, doprawić cukrem i odstawić na 12 godzin, odcedzić. Z cukru i octu przygotować zalewę, dodać do warzyw i wymieszać, gotować około20 minut, dodać  koncentrat pomidorowy i doprawić  przyprawami, jeszcze przez moment gotować. Przełożyć  do wyparzonych słoiczków i pasteryzować  około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *