Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Botwinka pasteryzowana

Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.

Czosnkowa receptura na zimę- Iwony

Składniki: 1 ¼ litra wódki 2 główki czosnku 2 cytryny ½ litra płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i ząbki pokroić w cienkie  paseczki, cytrynę  sparzyć i pokroić  w ósemki, zalać wódką i miodem i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do czystych butelek i odstawić na 3 miesiące. Doskonałe lekarstwo…

Zdrowie w słoiczku z czosnkiem  Iwony

Składniki: 30 główek czosnku 3 szklanki wody 3 szklanki octu winnego ¾ szklanki cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 1 ½ łyżeczki gorczycy Sposób przyrządzenia: Z podanych składników przygotować zalewę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Czosnek obrać i ząbki  wrzucić do lekko osolonego  wrzątku na 3-4 minuty, przelać  zimną wodą, osączyć…

Kabaczkowy przysmak na zimę  Iwony

Składniki: 1 kg kabaczka 25 dkg  małych pieczarek 2  czerwone papryki 3 średnie cebule 4 średnie pomidory 4-5 ząbków czosnku gałązka  tymianku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk  umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną…