Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.
Tag: przetwory
Listy
Czosnkowa receptura na zimę- Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ litra wódki 2 główki czosnku 2 cytryny ½ litra płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i ząbki pokroić w cienkie paseczki, cytrynę sparzyć i pokroić w ósemki, zalać wódką i miodem i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do czystych butelek i odstawić na 3 miesiące. Doskonałe lekarstwo…
Listy
Zdrowie w słoiczku z czosnkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 główek czosnku 3 szklanki wody 3 szklanki octu winnego ¾ szklanki cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 1 ½ łyżeczki gorczycy Sposób przyrządzenia: Z podanych składników przygotować zalewę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Czosnek obrać i ząbki wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 3-4 minuty, przelać zimną wodą, osączyć…
Listy
Pikantne paprykowe leczo Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Kabaczkowy przysmak na zimę Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kabaczka 25 dkg małych pieczarek 2 czerwone papryki 3 średnie cebule 4 średnie pomidory 4-5 ząbków czosnku gałązka tymianku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną…