Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta z marchewką, papryką, jabłkami i cebulą Iwony

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 30 dkg papryki czerwonej
  • 30 dkg marchewki
  • 30 dkg kwaśnych jabłek
  • 3 duże cebule
  • 4,5 dkg soli

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, marchewkę  umyć  i razem z obranymi jabłkami  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę oczyścić i poszatkować. Wszystkie składniki posolić i dokładnie wymieszać. W wyparzonym garnku glinianym układać kapustę i ubijać ,aż wystąpi  sok. Przykryć lnianą ściereczką , ułożyć talerzyk i docisnąć czystym wyparzonym niekruszącym się kamieniem. Całość  przykryć  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *