Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Jesiotr smażony

Składniki: 1 kg ryby mąka sok z cytryny olej i masło sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, wyfiletować, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Każdą porcję ryby dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty…

Daktyle lub morele z mięsnym farszem

Składniki: 50 dkg suszonych moreli lub daktyli 25 dkg pieczonego mięsa 1 mała cebulka ser żółty w plastrach 2 żółtka jaj sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami,…

Wigilijna zupa krem z łososia norweskiego

Składniki: 30 dkg filetów łososia ze skórą 15 dkg wędzonego łososia w płatach 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka szafranu – opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu rybnego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filet łososia zalać 1 szklanką bulionu rybnego, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Rybę wyjąć zdjąć skórę,…

Wigilijna zupa z karpia

Składniki: 1 karp, około 1 kg 3 łyżki masła ½ szklanki mąki 20 dkg pietruszki, marchewki, selera 1 łyżeczka octu 1 liść laurowy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać…

Jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasą

Składniki: 4 wiejskie jaja 20 dkg kiełbasy chorizo (można zastąpić inną suchą kiełbasą) 1 łyżeczka oliwy z oliwek ½ posiekanego ząbka czosnku 3 pomidory szczypta mielonego kminku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i po 1 minucie smazenia dodać…